Merhaba... uzak asya'nın binlerce yıllık geneleneksel tedavi ve terapi yöntemlerinin başında gelen ayurveda sistemi hakkında değerlendirdiğimiz yazımızın sizler için faydalı bir çalışma olduğunu umuyor, iyi okumalar diliyoruz.
Ayurveda Nedir ?
Ayurveda, Hindistan alt kıtasında 3000-5000 yıl önce ortaya çıkan bir tedavi yöntemidir. Hindistanın özgün meditasyon, yoga ve astroloji sistemlerini de üreten büyük bilgeler tarafından kurulmuştur.
Günümüzde Hindistan, Nepal ve Sri Lanka'da uygulanmaktadır. Çin ve Tibet tıp sistemleri üzerinde etkileri olmuştur. Ayurveda "Ayur" ve "veda" olarak iki kelimeden oluşmuştur. "Ayur" hayat veya hayat ilkesi anlamına gelen "ayus" kökenlidir, "veda" ise "bilgi" anlamına gelir. Ayurvedik bilginin Hindistan'da Rişi ve Munilere atfedilen spiritüel bilgiye dayalı olduğuna inanılır.
Hayatın Bilgisi ve Değişim
Ayurvedanın hem ruhsal hem de pratik bir temeli vardır; ruhsal temeli pratik olanı doğurur. Ayurvedaya göre insan insanlarda üç vücut veya alan vardır. Modern batı dilinde bunlar vücut, zihin ve ruh olarak isimlendirilir. Ayurveda sağlık sistemi; sağlığın, bu üçlünün bu üçlünün bütün parçalarının bir uyum içinde işlemesi olduğunu vurgular.
Ayurvedik Tedavi
Ayurvedik tıbbın önceliği hastalığı önleme, sağlığı koruma ve tedavi şeklindedir. Ayurvedik tıpta hastalığın, bedenin hastalığa yönelik dayanıklılığını azaltan bedensel ve zihinsel unsurlardaki dengesizlikten kaynaklandığına inanıldığından, bu dengesizliğin düzeltilmesi amacıyla bitkisel formüller, hayat stili değiştirilmesi ve diyet gibi yöntemlerle bedene hastalığı yok edecek şekilde denge kazandırılır.
Ayurvedik sisteme göre sağlıklı olmak dosha (beden tipi/mizaç), agni (hazım ısısı), dhatu (yedi beden dokusu: lenf, kan, kas, yağ dokusu, kemik, ilik, ersuyu) ve mala (dışkı, üre ve diğer atıklar) arasındaki denge üzerine kuruludur. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal bakımdan iyi olmak sağlıklı olmanın unsurlarıdır.
Ayurvedik sisteme göre sağlıklı olmak dosha (beden tipi/mizaç), agni (hazım ısısı), dhatu (yedi beden dokusu: lenf, kan, kas, yağ dokusu, kemik, ilik, ersuyu) ve mala (dışkı, üre ve diğer atıklar) arasındaki denge üzerine kuruludur. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal bakımdan iyi olmak sağlıklı olmanın unsurlarıdır.
Ayurvedik hekimler çeşitli teşhis yöntemleriyle kişide hangi doşanın ağır bastığını tespit eder ve o kişiyi doşasına uygun yaşam şekline yönlendirirler.
- Vata sinir sistemi işlevini harekete geçiren hava ilkesidir.
- Pitta sindirim sistemini düzenleyen ateş ilkesidir.
- Kapha besin maddelerini dolaşım sistemine taşıyan su ilkesidir.
Tedavide doşalardaki dengesizlik giderilmeye çalışılır, bitkisel
formüller kullanılır, yemek düzeni ve hayat tarzına doşaların dengeye
kavuşması için müdahale edilir ve ruhsal sağlık bakımından psikolojik
destek verilir, hüzünlü ruh hali ortadan kaldırılmaya çalışılır.
Ayurveda Bitkileri
Brahmi (Centella Asiatica),
Ashwagandha (Withania Somnifera) ,
Shankhapushpi (Evolvulus Alsinoides L.),
PushkarMool (Inula Racemosus),
Jyotishmati (Celastrus Paniculatus),
Guduchi (Tinospora Cordifolia).
Red Coral Powder (Corallium Rubrum / Praval Pishti),
Pearl Powder (Mukta Pishti) – Pearl( İnci)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder